![](/media/lib/25/1206783391_244135-0175ce4ecd09d3967ef3108f39016e34.jpeg)
Czym przyciągamy komary?
31 grudnia 2009, 11:47Naukowcy z University of California znaleźli odpowiedź na pytanie trapiące ludzi od wielu lat: dlaczego komary kąsają ludzi i ptaki, lecz nie wykazują większego zainteresowania przedstawicielami innych gromad? Jak się okazało, czynnikiem decydującym o preferencjach insekta jest wytwarzanie przez jego ofiary nonanalu - jedego z aldehydów.
![](/media/lib/58/lupus_facial_rash-f78b00253958b458cff750bf68a85eb8.jpg)
Ryzyko tocznia zapisane w genach... i nie tylko
31 grudnia 2009, 11:22Dlaczego tak często zdarza się, że na toczeń rumieniowaty układowy zapada tylko jedno z dwojga bliźniąt jednojajowych, zaś drugie cieszy się pełnią zdrowia?
![](/media/lib/58/jezowce-purpurowe-3da74bef74ecbcaf2b46b1ebb3caad80.jpg)
Jeżowce widzą całym ciałem
30 grudnia 2009, 12:50U jeżowców elementem składowym oka może stać się niemal każdy fragment powierzchni ciała. Jak tłumaczy Sönke Johnsen z Duke University, oznacza to, że de facto szkarłupnie te są jednym wielkim okiem (Journal of Experimental Biology).
![](/media/lib/58/rozpoznawanie-twarzy-aeb6df349e925417e8b42c0d42a62e93.jpg)
Twarz w ruchu łatwiej zinterpretować
30 grudnia 2009, 09:47Naukowcy z Instytutu Cybernetyki Biologicznej Maxa Plancka w Tybindze odkryli, że ludzie lepiej rozpoznają/klasyfikują emocje z twarzy poruszających się, np. na filmie, niż uwiecznionych na zdjęciach, czyli statycznych. By zaistniała taka dynamiczna przewaga, sekwencja wideo musi trwać przynajmniej 100 milisekund (Journal of Vision).
![](/media/lib/50/otyly-a47d33a4ca010c30124cbb9df1f09057.jpg)
Zapachy na wojnie z otyłością
29 grudnia 2009, 12:51Zespół Rianne Ruijschop z NIZO Food Research w Ede w Holandii odkrył, że za pomocą zapachów o określonych parametrach można zmniejszyć apetyt i w ten sposób zapobiegać przejadaniu się oraz otyłości (Journal of Agricultural and Food Chemistry).
![](/media/lib/47/szampan-c11772470f4bf0ce87ac8f37066bc878.jpg)
Szampan sprzyja zdrowemu sercu
29 grudnia 2009, 11:58Dwa kieliszki szampana dziennie korzystnie wpływają na serce i krążenie. Dzieje się tak, ponieważ szlachetne bąbelki poprawiają działanie naczyń krwionośnych. Szampan w umiarkowanych ilościach zwiększa dostępność tlenku azotu (II). Związek ten reguluje napięcie naczyń krwionośnych, a zatem i ciśnienie tętnicze.
Jak lek z grzyba działa na nowotwór
29 grudnia 2009, 11:17Naukowcy z Uniwersytetu w Nottingham odkryli, jak działa pierwszy pozyskiwany z dziko rosnących pasożytniczych grzybów lek przeciwnowotworowy. Rzadki kordyceps chiński (Cordyceps sinensis), zwany też maczużnikiem chińskim, pochodzi z Tybetu i atakuje gąsienice pewnego gatunku motyla. Brytyjczycy mają nadzieję, że dzięki ich badaniom lek stanie się skuteczniejszy i będzie użyteczny w leczeniu większej liczby nowotworów.
![](/media/lib/58/mirra-f784f626895623c4cbc154aecfe7eff8.jpg)
Mirra obniża cholesterol
29 grudnia 2009, 09:42Eksperymenty laboratoryjne wykazały, że mirra, wysuszona gumożywica drzew balsamowych, ma właściwości obniżające poziom cholesterolu (International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health).
Powrót po długiej "podróży"
29 grudnia 2009, 02:28Komórki oderwane od litej masy nowotworu mogą powrócić na swoje dawne miejsce i przyśpieszyć rozwój choroby - wykazali amerykańscy badacze. Odkrycie to może wyjaśniać, dlaczego u niektórych pacjentów dochodzi do nawrotu choroby nawet po kompletnym usunięciu pierwotnej zmiany.
![](/media/lib/38/posilek-7f09ef876b2a7d48ea8c0eb499f94667.jpg)
Dlaczego jemy pomimo sytości?
29 grudnia 2009, 02:13Dlaczego wielu z nas nie potrafi powstrzymać łakomstwa i je dalej pomimo uczucia sytości? Naukowcy z University of Texas twierdzą, że znaleźli możliwą odpowiedź na to pytanie.